Hoe om te gaan met niet-rijpe mais?
Na 20 oktober worden de dagen te kort om de maiskolf verder te laten afrijpen. Hoewel de plant verder uitdroogt, zal de kolf weinig meer doen. Indien u merkt dat de kolf niet verder rijpt, is het verstandig om de mais te hakselen. Hou daarbij rekening met volgende zaken:
- Natte mais wordt minder snel stabiel in de kuil. Bij natte kuilen bestaat er een groter risico dat de conservering doorgaat. Als dit proces aanhoudt, kan er op een gegeven moment alcohol ontstaan.
- Alcoholvorming geeft belasting in de pens en kan niet worden omgezet naar een andere stof. Dit maakt de pens instabiel en kan leiden tot pensverzuring. Ook is alcohol een zware belasting voor de lever van dieren. Vooral bij droge en verse dieren kan deze belasting leiden tot veel problemen.
Strategisch inkuilen van niet-rijpe mais
Indien mogelijk, kuil niet-rijpe mais apart in. Door deze snel op te voeren, vermindert u het risico op alcoholvorming. Daarnaast kunt u deze mais combineren met kwalitatieve mais om zo de voederwaarde van uw rantsoen optimaal te houden. Heeft u niet de ruimte om apart in te kuilen, plaats de niet-rijpe mais dan zoveel mogelijk vooraan in de nieuwe kuil, zodat deze snel op is.
Wat te doen met kolfloze mais?
Op sommige percelen zien we dit jaar kolfloze mais, ook wel steriele mais genoemd. Deze mais bevat geen kolf en dus geen zetmeel. Net als bij niet-rijpe mais is het verstandig om deze na 20 oktober te